Nederlands Engels

teaser Sea Blind - the price of shipping our stuff

Over de film

SEA BLIND, The Price of Shipping Our Stuff 

Tijdens het voorjaar van 2014 probeerde klimaat journalist Bernice Notenboom samen met 2 andere avonturiers van de Noordpool naar Canada te skien. Honderd kilometer van de kust werd het team gedwongen te stoppen.

Bernice is hiermee de laatste die deze expeditie heeft kunnen doen, de laatste generatie poolreiziger.Het smeltende ijs van de Arctische zee creëert ongekende mogelijkheden voor een nieuw soort poolreiziger: de scheepvaart. Het nu nog resterende ijs zorgt voor een  kortere route voor de vervuilende scheepvaart. De nieuw ontstane route via Rusland van Rotterdam naar Shanghai is 10 dagen korter en bepaart 10,000 euro per dag in brandstof. 

De scheepvaart is een van de meest vervuilende en tot nu toe weinig gereguleerde industrieën ter wereld. Zeventien van de grootste schepen stoten meer zwavel uit dan alle auto's in de wereld en zwavel veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Containerschepen verbranden de meest smerigste brandstof op onze planeet waarbij o.a. roet wordt uitgestoten. De neerslag van deze roetdeeltjes versnelt het smelten van het resterende ijs op de Noordpool.        

Veertig procent van het smelten van het Arctische gebied kan direct worden vertraagd door maatregelen te nemen tegen de zwarte koolstof-uitstoot. Wetenschappers zijn het hierover eens, dit is één van onze beste kansen om het smelten van het ijs tegen te gaan.

SeaBlind vertelt een nog weinig bekend maar fascinerend verhaal. Met Seablind zoeken we voor, tijdens en na de screenings naar structureel haalbare oplossingen. Uiteindelijk is de film een remedie tegen onze zee blindheid.